Startpagina Wij Hayley Oostenrijk Vakantie Diversen Computer Awards Webcam, Mittersill Favorieten Contact
  Geschiedenis

Terug Foto's Geschiedenis Diverse foto's Links

 

 

 

Geschiedenis Breda Ballon Fiësta
Twee Bredase ballonpiloten bedachten twintig jaar geleden dat het wel leuk was om eens vijftien collega-piloten te vragen om naar Breda te komen. Gewoon leuk gezellig onderonsje en een beetje ballonvaren. Als daar mensen naar wilden komen kijken, dan waren zij welkom. Het is juni 1986 als Leon Leemans en Jan Haarhuis dat plan hebben en de Wikketuin in de Haagse Beemden een prima locatie vinden.
De eerste (donderdag) avond is een ramp waar het 't weer aangaat. Er kan niet gevaren worden. Leon Leemans gaat vanuit zijn woning in Princenhage naar de Wikketuin om de man die met de geluidswagen komt op te vangen. Een paar honderd mensen heeft zich rond de Wikketuin verzameld. Van ballonvaren komt dankzij het weer weinig meer maar Leon Leemans trommelt wel een aantal piloten op die voor het publiek de ballonnen in ieder geval toch maar even recht overeindzetten. Dit is het begin van bijna 20 jaar Breda Ballon Fiësta.

In 1986 was ballonvaren in opkomst en nog lang niet zo populair als nu.Toch kwamen er over drie dagen verspreid al 7000 bezoekers kijken naar de ballonopstijgingen.

Piloten van het eerste uur zijn René van Gameren, Jan Haarhuis, Ad Haarhuis en Leon Leemans. De laatste twee zijn Bredanaars.

Verschillen met vroeger en nu
In 1986 deden er 15 heteluchtballonnen mee. Dat waren bijna alle ballonnen die Nederland op dat moment rijk was. Er konden niet meer dan twee tot drie mensen in één mand.
Binnen vier jaar waren er dertig deelnemende ballonnen per evenement. Een aantal dat vandaag de dag nog geldt. De deelnemers kwamen en komen uit de hele wereld. Binnen drie jaar na de start van het evenement zijn er veel aanmeldingen van piloten, de ballonnen worden groter en de eerste special shapes verschijnen.

In 1987
Het tweede jaar, in 1987 warener al zo'n 10.000 bezoekers. Er stond een klein bescheiden tentje op het vip-terrein. Koken en afwassen werd door vrijwilligers van de organiserende stichting gedaan voor ongeveer 150 mensen.

Organisatie
Het tweede jaar al werd de organisatie uitgebreid naar vijf man. Het epicentrum bleef de huiskamer van Jonneke Haarhuis en Leon Leemans. Inchecken vond plaats in de voorkamer.
In 1993 stoppen Jonneke en Leon ermee. Hun taken werden bij het volgende Ballon Fiësta overgenomen door een nieuw bestuur, waarvan de leden al jaren als vrijwilliger meedraaiden. Het bestuur werd aangevuld met twee bestuursleden voor sponsorzaken en p.r.
Ook na de bestuurswisseling bleven de vrijwilligers met hun enthousiasme de organisatie completeren.

Locatie
Na drie jaar Wikketuin wordt het evenement te groot. Het verkeer raakt ontwricht en er zijn problemen met parkeren. Er wordt uitgeweken naar de Rietdijk.
In 1993 is er een crisis. De gemeente Breda kan geen parkeerterrein regelen omdat een grasveld niet gemaaid mag worden. Geen parkeerruimte betekent geen evenement en het bestuur haalt de volgende dag de krant met de kop "Ballon Fiësta vertrekt uit Breda". Oosterhout staat al op de stoep.
Dankzij de persoonlijke inzet van Ed Nijpels blijft het evenement voor Breda behouden.

Meer dan ballonvaren
Breda Ballon Fiësta brengt al jaren een uitgebreid programma met meer dan alleen ballonvaren. In de eerste jaren gaven gasballonnen ook acte de presence.
De parachutisten zijn er al bij vanaf het tweede jaar, tot twee jaar geleden vonden er helikopter demonstraties plaats en de vliegeraars van de Bredase vereniging de Skyflyers zijn er al bij vanaf het moment dat Breda Ballon Fiësta uitweek naar de Rietdijk.

20 jaar special shapes op Breda Ballon Fiësta
In de vele jaren van het Bredase ballonspektakel heeft het publiek een zeer gevarieerd aanbod gekregen van ballonnen in allerlei vormen uit binnen-en buitenland.
 

horizontal rule